Pr8chtige filmhotels | Met De Vrienden

Pr8chtige filmhotels

Controverse! Op de 91ste Oscaruitreiking, die op zondag 24 februari 2019 plaatsgrijpt in het Dolby Theatre in Hollywood, zullen sommige categorieën tijdens de reclameblokken uitgereikt worden. Onder meer make-up-artiesten en cameramannen zullen hun prijs dus niet langer voor het oog van miljoenen filmminnende tv-kijkers in ontvangst nemen. Maar ze worden tenminste nog geroemd. Wat niet gezegd kan worden van de vaak exquise locaties waar films zich afspelen. Afwezig in Hollywood, maar aanwezig op Met de Vrienden: de Oscar voor Beste Filmhotel. De acht genomineerden op een rijtje.

Niet om de muren van op te lopen

in: The Bourne Identity (2002)

In de film bevindt Matt Damon zich als Jason Bourne zogenaamd in een ambassade, maar in werkelijkheid bevindt hij zich in het Carlo IV Hotel. Nou ja, in is een groot woord. In de film wordt vooral de prachtige statische buitenzijde van het hotel geaccentueerd, wanneer Bourne het via de smalle richel van de muur op een lopen zet. Als je zelf binnen bent, begrijp je alvast niet waarom hij daar zo vlug weg wilde. En mocht je na je verblijf toch vertrekken: er is een hoofdingang. Dat geheugenverlies van Bourne toch.

Baden in luxe op de Promenade des Anglais

in: The Day of the Jackal (1973)

De jakhals uit de titel baadt te allen tijde in luxe en dat weerspiegelt zich dan ook in de keuze van zijn verblijfplaatsen. In Nice verblijft hij in het grandioze Hotel Negresco, een van de paradepaardjes van de Promenade des Anglais. Het is ook daar dat hij ontdekt dat zijn missie niet langer geheim is. Meer overtuiging nodig op het witte doek? Ook in Jean Vigo’s stille filmklassieker À propos de Nice speelt dit klassieke luxehotel een prominente bijrol. Ook zonder geheime agenda's of dubbellevens ben je er welkom.

Logeren zoals de Hollywoodsterren

in: Notting Hill (1999)

In Notting Hill kruipt Julia Roberts in de huid van een Hollywoodster. In de pittoreske wijk uit de titel wordt ze holderdebolder verliefd op een charmante Brit (trademarkrol van Hugh Grant). De pijnlijkste scène uit die relatie speelt zich af binnen de luxueuze muren van het Ritz hotel. Wanneer Grant halfweg de film al zijn moed bij elkaar schraapt om naar de kamer van zijn crush te gaan, stuit hij daar op … haar verloofde. Nog pijnlijker: die ziet in Grant een butler en bestelt roomservice. Als je zelf naar het Ritz gaat, krijg je Grant er niet bij, maar alleen de prachtige suite zou je al moeten kunnen overtuigen.

Venetië zien en sterven

in: Death in Venice (1971)

Death in Venice teert volledig op drie 'hoofdpersonages': de verbluffende onemanshow van Dirk Bogarde als de stervende componist die helemaal in de ban raakt van een tienerjongen, de dood die als een twee uur durend zwaard van Damocles boven de film hangt en het wondermooie Hotel des Bains, dat zich op een boogscheut van de al even legendarische Venetiaanse Lido bevindt. Na de film heb je het gevoel dat je zelf in het hotel gelogeerd hebt. Hopelijk kun jij het wel nog navertellen.

Laat je (niet te veel) verleiden

in: Munich (2005)

Zelfs in een historisch en waarheidsgetrouw document als Munich toont Steven Spielberg zich meester van de illusie. De hoofdpersonages bevinden zich in de film zogenaamd in een niet nader gespecificeerd Londens hotel, maar in werkelijkheid zat Avner (Eric Bana) met Jeanette (Marie-Josée Croze) te flirten aan de bar van het Marriott Hotel in Boedapest. Hij ging niet op haar avances in, maar niet veel later vertrok teamlid Carl met haar naar zijn hotelkamer. Helaas voor hem bleek ze een huurmoordenares. Je laatste nacht in het Marriott? Letterlijk en figuurlijk een killerhotel dus.

Rustieke romantiek

in: Vicky Cristina Barcelona (2008)

Het Barcelona in de titel mag dan wel een hoofdrol spelen, de meest romantische en tot de verbeelding sprekende locatie in Vicky Cristina Barcelona bevindt zich een slordige 450 kilometer westwaarts in Oviedo. Tijdens het weekenduitje in Hotel de la Reconquista worden namelijk de zaadjes geplant die de bijzondere driehoeksrelatie blijvend zullen beïnvloeden. Wie op zoek is naar rustieke romantiek weet dus waarheen. Pittig detail: het was ongetwijfeld geen toeval dat dit hotel ooit in een film van Woody Allen zou belanden. Zelf is hij er namelijk al jaren vaste klant.

Reserveren onder de juiste naam, graag

in: Unknown (2011)

Ook al zet dokter Martin Harris (Liam Neeson) in de openingsscène van Unknown zijn vrouw af aan Hotel Adlon, toch duurt het even vooraleer hij zelf een voet binnen zet. Hij raakt namelijk betrokken in een auto-ongeluk en wanneer hij weer ontwaakt, blijkt een andere man zijn identiteit overgenomen te hebben. Tijdens de race tegen de klok waarin hij uitvogelt wat er eigenlijk aan de hand is, spoort hij een bom in een van de hotelkamers, vecht hij een robbertje in de lobby en verstoort hij een congres in een grote balzaal. Een leuke thriller en een reclameclip voor een van de mooiste hotels in Berlijn.

Spioneren aan de Portugese riviera

in: On Her Majesty’s Secret Service (1969)

On Her Majesty’s Secret Service staat bekend als de enige film uit de reeks waarin 007 trouwt. Zijn eega? Die redt hij al in de openingsscènes wanneer ze zich probeert te verdrinken langs de Portugese riviera. Die avond nodigt ze hem uit op haar hotelkamer in het Palacia Estoril hotel. Het wordt een nacht vol actie. Niet omdat de liefde geconsumeerd wordt, wel omdat Bond overmeesterd wordt door een stel mysterieuze mannen. Saillant detail over het Palacio: tijdens WOII bleef Portugal neutraal terrein en was het hotel een uitvalsbasis voor Britse en Duitse spionnen. Ook Ian Fleming leerde er een spion kennen. Zou daar de figuur van Bond geboren zijn? In elk geval kon hij zich geen treffender verblijfplaats uitkiezen.

Terug naar overzicht