Zwarte Woud | Met De Vrienden

Recordaantal onderscheidingen voor de keuken van het Zwarte Woud in 2013

In onze culinaire maand tippen we graag even een regio waarvan misschien niet iedereen Zijn de toprestaurants er zo goed omdat in de gewone restaurants al excellent gekookt wordt? Of willen de gewone koks de kookkunsten van hun bekroonde collega‘s nastreven? Hoe het ook zij, de keukens in de grootste vakantieregio van Duitsland staan garant voor een kwalitatief hoogstaand en uitgebreid aanbod. Meer dan 370 restaurants, hotels en Gasthöfe in het Zwarte Woud werden in 2013 door de vijf grootste culinaire gidsen onderscheiden.

Michelin-sterren in het Zwarte Woud

Na Frankrijk heeft Duitsland de meeste adressen met de hoogste culinaire onderscheidingen in Europa. Dit jaar ontving een recordaantal van 255 Duitse koks een onderscheiding. Baden-Württemberg is daarbij de deelstaat met de meeste sterren-koks. Op haar beurt weer is binnen deze deelstaat het Zwarte Woud de regio met de meeste sterren; in deze hoek van Duitsland stralen maar liefst 28 Michelin-sterren bij 22 restaurants. Baiersbronn vormt vervolgens weer het Mekka voor de fijnproevers: hier vindt men 3 sterrenkoks.

Verschillende koks gebruiken uitsluitend regionale producten. In de beide natuurparken die het Zwarte Woud rijk is, hebben 90 restaurateurs zich bijvoorbeeld verenigd onder het motto „landschapszorg met mes en vork“. Ook in het Oberrheintal vormen 40 koks een vereniging om de producten van de Kaiserstuhl-regio te promoten.

De Duitse wijnen van het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud wordt ook wel eens dé fruitmand van Duitsland genoemd: kersen, pruimen en aardbeien. Aan de westrand groeien dan ook de beste Duitse wijnen. Kenners prijzen de unieke smaak van de Spätburgunder, Müller-Thurgau, Ruländer/Grauburgunder, Riesling/Kingelberger, Gutedel, Weissburgunder, Silvaner, Regent, Gewürztraminer en Chardonnay. De regio Baden heeft immers als enige Duitse streek een B-klimaat, te vergelijken met dat van de Champagne in Frankrijk.
Tijdens culinaire wijnwandelingen door de wijngebieden kun je hier en daar al proeven van de verschillende wijnen. Er zijn ook wandel-arrangementen met bagage-service uitgezet. De 80 kilometer lange „Markgräfli Wiiwegli“ voert je in 5 dagen door schilderachtige wijndorpjes en wijgaarden en kost 425 Euro per persoon. Het „Ortenauer Weinpfad“ is 40 kilometer langer en voor een weekarrangement betaal je ook 425 Euro.

De zon van Baden proef je in de wijn

Bij een vakantie in het Zwarte Woud hoort ook het genieten van de lokale wijnen. Door het mediterrane klimaat in het Zuidwesten van Duitsland krijgen de wijnen hier hun speciale volle aroma. Wijnliefhebbers kunnen in de regio Freiburg natuurlijk de wijngaarden bezoeken, maar er zijn ook culinaire stadswandelingen die graag de lokale specialiteiten en uitgelezen wijnen laten proeven. Eind september begint de jaarlijks oogst van de wijntrossen en een paar dagen later genieten de wijnliefhebbers al van de eerste slokken van de nieuwe wijn (neue Süssen). Bij de ‚Alten Wache‘ op het Münsterplatz in Freiburg kan men de nieuwe wijn genieten samen met een stuk uientaart of Flammkuchen. In de kelder van dit ‚Haus der Badischen Weine‘ bevindt zich bovendien een groot assortiment wijnen.

>> Meer info: 
www.freiburg.de/pb/Lde/306770.html en www.alte-wache.com

Proef het Nordschwarzwald

Baiersbronn is met maar liefst zeven Michelin-sterren de place-to-be voor fijnproevers. In deze idyllisch gelegen plaats, midden in het Nordschwarzwald, creëren twee van de beste koks in Europa, Harald Wohlfahrt (Hotel Traube Tonbach) en Claus-Peter Lumpp (Hotel Bareiss), ieder drie sterren, hun smaaksymfonieën. De andere ster straalt bij het hotel-restaurant van Jörg Sackmann (Hotel Sackmann). Ook buiten deze gekroonde smaaktempels is er op culinair gebied veel te ontdekken bij de koks die werken met locale producten en kruiden. In veel gelegenheden is de traditie belangrijk en worden familierecepten van generatie op generatie doorgegeven. Het best proef je de veelzijdigheid van de keukens van Baiersbronn met een ‚Menü-Hopping‘. Zo’n arrangement bevat twee overnachtingen, met ontbijt, tegoedbon voor een Hüttenvesper en huur van sneeuwschoenen: 215 euro per persoon.

>> Meer info: 
http://www.baiersbronn.de/pauschalen/164/en/taid,11315/local-package-tours.html 

Algemene info
Meer tips over het culinaire aanbod van het Zwarte Woud zijn te verkrijgen bij

Terug naar overzicht