-
Geen rust in Boekarest
Ik ben een Roemeense Belg en af en toe kriebelt het om terug te keren naar mijn grote liefde. Boekarest klinkt bij velen niet meteen als muziek in de oren. De hoofdstad van Roemenië biedt nochtans een wijde waaier aan mogelijkheden om er met gemak enkele dagen te vertoeven. Eens je er bent geweest, kijk je er naar uit om nog eens terug te gaan. Vraag het maar aan mijn vrienden.
Voor de vluchtprijs naar Boekarest hoef je het niet te laten
Vanwege de warme zomers en strenge winters is het voor- of najaar de ideale periode om de stad te verkennen. Wie goed uitkijkt, kan al voor 30 euro een heen- en terugvlucht boeken. Via een kennis die daar woont, konden we nabij het oude stadscentrum een appartementje betrekken.
Boekarest kent een erg uitgebreid openbaarvervoernetwerk waarvan de metro het handigst en gebruiksvriendelijkst is. Voor wie op korte tijd een beeld wil krijgen van de stad, is de city bus ideaal. De bus baant zich een weg door de drukte van de stad en passeert langs alle belangrijkste bezienswaardigheden. Vanop het dak van de bus is het lekker uitwaaien en heb je bovendien een uitstekend zicht.
Op stap in Boekarest met de vrienden
We waren er slechts drie dagen en vanwege het grote culturele aanbod en het rijke uitgaansleven moesten er onvermijdelijk keuzes gemaakt worden. We zouden zeggen, ga het vooral eens zelf ontdekken, maar om jullie alvast in de sfeer te brengen, pikten we er enkele van de vele toppers uit.
Musea en paleizen: om het grootst in Boekarest
Waar je niet naast kunt kijken en dan ook zeker moet gezien hebben, is het Parlementspaleis. In de tijd van president en dictator Ceausescu heette het nog Huis van het Volk. Het paleis ligt op een heuvel aan het einde van de belangrijkste en grootste 'straat' van de stad, de Boulevard van de Eenheid. Het is het grootste gebouw van Europa en het op een na – na het Pentagon – grootste van de wereld. Wie van kunst houdt, kan meteen een bezoekje aan het Museum van Moderne Kunst meepikken. Het museum bevindt zich namelijk in het paleis. Van kunst hebben we echter geen kaas gegeten, dus lieten we het museum links liggen.
Parken om uit te waaien
Boekarest werd ooit 'Parijs van het Oosten' genoemd. Onder het communistische regime van de dictator hadden de stad en de mensen erg te lijden, waardoor je overal nog die typische, troosteloze appartementsblokken ziet. Die zijn echter handig aan het zicht onttrokken door de vele mooi aangelegde parken doorheen de stad zoals Herastrau Park, Cismigiu Garden of Tineretului Park. Ideaal voor een wandeling na een nachtje stappen! We kunnen er van meespreken.
Het Roemenië uit vervlogen tijden
In het Herastrau Park is er het grote openluchtmuseum 'Dorpsmuseum'. Je ziet er alles over de geschiedenis van het platteland met zijn authentieke huisjes, boerderijtjes en kerken uit de periode 17de tot 20ste eeuw. Roemenië heeft veel aan zijn platteland te danken en daarom wordt er ook zoveel aandacht aan besteed. Het museum is een aanrader om met de kindjes te doen, maar je hebt er wel tijd voor nodig. Wij trokken er een halve dag voor uit en konden er nog wel een tijdje vertoeven. Niet te missen dus!
Maar het allerleukste blijft het oude stadscentrum
In het oude stadscentrum spendeerden wij de meeste tijd (en geld). Door de talrijke eet- en drankgelegenheden en de gezellige drukte word je er als het ware naartoe gezogen. We bezochten al veel grote steden en genoten er telkens van het uitgaansleven maar Boekarest is op dat vlak toch een klasse apart. Je kunt er de klok rond dansen en feesten en de mensen zijn overal erg vriendelijk. Vlad Dracula waakt trouwens over de uitgaansbuurt getuige zijn standbeeld.
Wie houdt van een lekker wijntje, moet zeker Corks Cozy Bar een bezoekje brengen. In een aangenaam decor kun je kiezen uit heel wat lokale en internationale wijnen. Op gastronomisch vlak is J’ai Bistrot ons het meest bijgebleven. Topkeuken en dito bediening, een groot buitenterras en geweldige muziek. Bij grote dorst begaven we ons naar Beraria H. Onder het genot van grote vazen bier keken we naar een concertje. Er speelt altijd wel een bandje en alle muziekgenres komen aan bod. We zitten nu al te popelen om terug te gaan.
Vrienden tippen vrienden
In deze rubriek laten we jou aan het woord om je beste tips te delen met de andere lezers. Want daar zijn vrienden toch voor, niet? Om je beste reisgeheimen te delen.
Heb je zelf een tip? Mail hem naar info@metdevrienden.be en wie weet verschijnt hij hier wel.