Fietsen in Ierland | Met De Vrienden

In een ver verleden nodigde Tourism Ireland me ooit uit om een reportage te gaan maken over de mogelijkheden voor meetings en incentives aan de westkust. Daar is de vonk helemaal overgeslagen: prachtig, prachtig, prachtig. Maar: het was een tocht met de auto (zelfs mijn eerste keer dat ik links moest rijden) en ik weet nog goed dat ik toen dacht: hier kom ik ooit eens terug met de fiets (een andere dada van mij).

Dat laatste is er nooit van gekomen. Maar net nu ik aan onze fietsnieuwsbrief van september ben begonnen, rolt er een bericht binnen van Tourism Ireland over de fietsmogelijkheden in Ierland. Ideaal leesvoer voor onze lezers en pijnlijk zout in de wonde: ik heb mijn fietsambitie op Ierland nog altijd niet waargemaakt. Maar dat laat ik met plezier aan jullie over, beste vrienden van Met de Vrienden. Want moet je eens allemaal lezen wat Ierland te bieden heeft voor fietsminnenden:

'Easy Cycling' in Leitrim

Voor de recreatieve fietser die rustig wil genieten is het graafschap Leitrim een uitgelezen reisbestemming. Vanuit een vaste verblijfplaats kun je makkelijk fietsen langs de Shannon-Erne waterweg, tot bij levendige plaatsen als Carrick-on-Shannon of tot bij het vissersdorpje Dromod. In Leitrim is elke fietstocht een topper, temeer omdat je kunt verpozen op de mooiste plekjes, bijvoorbeeld in een pub langs de rivier waar je ook een hengel kunt uitwerpen. 

'The Most Beautiful' in Clare

Ierland heeft zoveel goede fietsregio’s dat het moeilijk is om te kiezen. Een van de favorieten is het Shannon gebied, vanwege het gevarieerde landschap een topbestemming voor fietsers. Het graafschap Clare werd door Lonely Planet in de Top 10 van ’s werelds beste fietsbestemmingen geplaatst. Hoogtepunt is het traject tussen Miltown Malbay en Doolin, langs gouden stranden tot bij de machtige Cliffs of Moher.

Fietsen in de stad

Ierse steden bezoeken met de fiets! Dat is heerlijk en je ziet veel in korte tijd, in Dublin, Derry-Londonderry en Belfast die alsmaar fietsvriendelijker worden. Dublinbikes is een 
handig verhuursysteem, een zelfbediening van huurfietsen in 44 fietsstations, verspreid over de stad. De fiets kan ook gratis mee met het openbaar vervoer van de Ierse hoofdstad.

Een fietsvakantie langs Kingfisher Trail

Voor een meerdaagse fietsreis over een lange afstand fietspad reis je naar Noord-Ierland. Een tocht langs de Kingfisher Trail is een onvergetelijke belevenis. De route door het graafschap Fermanagh is circa 400 km lang en voert over rustige, verkeersarme landwegen door een betoverend landschap en langs tal van bezienswaardigheden zoals Marble Arch Caves, Belleek Pottery en Crom Estate.

Mountainbiken in Noord-Ierland

Met zijn bergketens, bosgebieden en adembenemende kustlandschappen biedt het noorden van Ierland een fantastisch decor om te mountainbiken. Daarom zijn recent nieuwe mountainbike routes aangelegd, maar liefst 100 kilometer lang. Neusje van de zalm is het netwerk van routes in Davagh Forest, volgens insiders het beste dat ooit voor mountainbikers werd ontworpen, avontuurlijk, spectaculair en onvergetelijk.

>> Meer informatie krijg je op de fietsrubriek van de website van Tourism Ireland of via +32 2 275 01 71, info.be@tourismireland.com of www.ireland.com, de officiële website van Tourism Ireland.

Terug naar overzicht