Pr8chtig Edinburgh | Met De Vrienden

Pr8chtig Edinburgh

Wie bij Edinburgh enkel denkt aan Schotse clichés zoals onsmakelijke haggis, William “Freedoooom!” Wallace en roodharige mannen in kilt heeft het grondig mis, want de veelzijdige stad heeft veel meer te bieden. 

Arthur’s Seat

Een echt hoogtepunt

Avontuurlijke wandelaars kunnen hun hart ophalen aan de beklimming van Arthur’s Seat, een stokoude vulkaan van 251 meter hoog waar koning Arthur volgens de legende ooit zijn kasteel Camelot neerpootte. Het is een stevige wandeling van ongeveer twee uur over ruw, modderig terrein, en het wordt zeker aangeraden om stevige schoenen aan te trekken. Als je de top eindelijk bereikt, word je getrakteerd op een indrukwekkend panorama van de stad en het omringende platteland.

>> Meer info

The Inn on the Mile

Overnachten in stijl

Deze luxueuze inn op de Royal Mile bevindt zich in een prachtig gerestaureerde bank uit 1923. Het gebouw is op een moderne, industriële manier ingericht met respect voor de originele elementen, en aficionado’s van interieurontwerp zullen van de vormgeving smullen. Toch straalt het interieur van de 9 hotelkamers vooral warmte uit, en de bediening is erg joviaal. Als je er niet wil overnachten, kan je er ook terecht voor een uitstekend Schots ontbijt tegen een degelijke prijs.

>> Meer info

Real Mary King’s Close

The sky is the limit

In de 17de eeuw bevond deze claustrofobische steeg of close zich in het bruisende hart van de stad. De inwoners leefden letterlijk bovenop elkaar in gebouwen van wel zeven verdiepingen hoog, tot een deel van het parlement er bovenop werd gezet. Een verklede gids brengt een deel van de bewoners weer tot leven, en in het donker zal je merken dat de spookverhalen die de ronde doen niet meer zo vergezocht lijken…

>> Meer info

Mums Great Comfort Food

Enkel het beste van de jaren vijftig

Hoewel de Britten in onze contreien niet echt bekend staan om hun culinaire hoogstandjes, is er de laatste jaren erg veel verbeterd. Mums Great Comfort Food katapulteert je terug naar de jaren vijftig en serveert betaalbare Britse klassiekers met een twist. Het restaurant vond pub favourites zoals de sausage and mash en de pies opnieuw uit, en bereidt alle gerechten met een verrassende mix van plaatselijke ingrediënten. Voor een hoofdgerecht betaal je 8 tot 12 pond.

>> Meer info

The Scottish Parliament

Een stukje onafhankelijkheid

De ligging van het Schotse Parlement is misschien de mooiste metafoor voor de politieke polarisatie in Schotland: het ligt recht tegenover het optrekje van de Queen, en werd ontworpen door Enric Miralles, een architect uit het politiek onrustige Catalonië. Ook over het ongewone ontwerp zijn de meningen verdeeld, maar het gebouw is zowel vanbuiten als vanbinnen de moeite waard. In het Parlement kan je onder andere de maanvormige debatzaal en interessante tijdelijke tentoonstellingen bezichtigen. De toegang is gratis.

>> Meer info

Tartan Weaving Mill and Experience

Weinig geblaat, maar toch veel wol

Om sommige clichés kan je niet heen, en al zeker niet om de befaamde Schotse tartan. Bij de Tartan Weaving Mill kan je het hele productieproces van de geruite, wollen stof op de voet volgen, van schaap tot kilt. Bovendien kan je ook je eigen gepersonaliseerd motief laten maken, en dat is volgens de website een emotionele gebeurtenis. In de shop kan je nadien kwaliteitsvolle wollen sjaals en pulls aanschaffen voor de hele familie.

>> Meer info

Deep Fried Mars Bar

Diabetes vermomd als dessert

Het beruchtste dessert in Schotland is een gefrituurde Marsreep. Het is een bommetje van maar liefst 1200 calorieën dat volgens experts zelfs gevaarlijk kan zijn: binnen enkele minuten verhoogt je kans op een beroerte aanzienlijk. Toch is dat geen reden om het dessert niet te proberen, want het is namelijk een Schotse klassieker die elke echte zoetekauw moet geproefd hebben. En wie het risico niet wil nemen, kan natuurlijk nog altijd delen!  

>> Meer info

Royal Mile Market (Tron Kirk)

Origineel winkelen

Het kan moeilijk zijn om tussen de wirwar van identieke souvenirwinkeltjes nog spulletjes te vinden die niet bedrukt zijn met een schreeuwerige Schotse vlag, maar de Royal Mile Market is een aangename uitzondering. De Tron Kirk werd volledig omgebouwd tot een overdekte markt waar je de hele week lang originele cadeautjes kan kopen. Van handgemaakte juwelen en beschilderde kaarten tot cd’s van plaatselijke alternatieve bands: er is voor ieder wat wils.

>> Meer info

Terug naar overzicht